ponedeljek, 27. maj 2013

Velikost šolske torbe

Velikost šolske torbe je še posebej pomembna, ko se bliža prvi šolski dan in večina staršev in otrok izbira in kupuje to, skozi celotno šolsko leto nepogrešljivo šolsko potrebščino. Za zdrav razvoj otroka mora biti šolska torba prilagojena otrokovi velikosti. Prav iz tega razloga lahko izbiramo različne oblike in velikosti torb, ki so namenjene otrokom različnih triad. Ko se odpravimo z otrokom po nakupu šolske torbe naj velja pravilo, da si otroci izberejo barve in lik, starši pa izberemo velikost torbe.
Zato ne bo odveč, da starši z otrokom večkrat preverijo težo torbe in jo seveda prilagodijo velikosti otroka. Šolska torba ali nahrbtnik mora biti prilagodljiva, učinkovito naj spremlja razvojne stopnje otroka in seveda napredek v telesni rasti. Šolska torba se mora prilagoditi otroku, še posebej pri otrocih prve triade se mora udobno usesti na otrokovo medenico in se v kombinaciji s pasom prilagoditi na obliko hrbta. Velikost šolske torbe je izjemnega pomena pri prvošolčkih, pri katerih ne sme biti v nobenem primeru prevelika. Prevelika šolska torba namreč pomeni pretežko šolsko torbo pri kateri se bo otrok med samo nošnjo, da bi obdržal ravnotežje, pretirano nagibal naprej.
V intenzivni rasti otroka pa to nikakor ni dobro, saj lahko vodi v napačne gibalne vzorce otroka, v slabo držo telesa in v kasnejše okvare hrbtenice. Tudi v višjih razredih je velikost torbe pomemben podatek saj je slednja vedno bolj polna in posledično temu primerno težka. Zato je še kako pomembno, da poleg same velikosti torbe upoštevamo še hrbtišče, ki naj bo ergonomsko, dovolj trdo in takšno, ki se prilega otrokovi hrbtenici. Veliko staršev se odloča in kupi torbo za več let, kar je vsekakor medvedja usluga in prihranek denarja pri popolnoma napačni stvari. Prevelika šolska torba se na otrokov hrbet prilega nepravilno kar pomeni pritisk na vrat ali pa visenje preko medenice.

Ni komentarjev: